Wandelend door de stad kwam ik een grote arend tegen. Geen levende, maar eentje die aan een gevel hing. Recht eronder bevond zich een coffeeshop. Ik vroeg aan een bezoeker daarvan of hij wist waarom de arend daar bevestigd was. “Dat betekent dat je kan vliegen als een arend als je hier geweest bent” was het antwoord. Ik had zo mijn twijfels hierover.

Blauwe arend

Deze arend is bevestigd aan de gevel van het pand op de hoek van de Haarlemmerstraat  en het Havenplein. De roofvogel zit met uitgespreide vleugels op een bal. Op deze bal staan de letters M.J.M. met daaronder een jaartal.

De arend aan de gevel is al 250 jaar oud en zeer waarschijnlijk op het hoekpand aangebracht door Jacobus Snijers. Deze begon daar namelijk in 1771 een winkel, die hij ‘De Blauwe Arend’ noemde. Snijers deed waarschijnlijk goede zaken en in 1829 begon hij met zijn zoon op de Botermarkt 15 ‘Snijers Banketbakkerij en Lunchroom’. Deze zaak bestaat nog daar steeds.

In zijn oude pand vestigde zich in 1839 de apotheker Fornara.  Zijn schoonzoon zette later dit bedrijf voort. Deze heette Michaël Joannes Markx. Het kan niet anders dan dat het de initialen M.J.M. die onder de bal van de arend zijn weergegeven van deze M.J. Markx zijn.

In 1921 werd het inmiddels wat vervallen pand verkocht en opgeknapt. De nieuwe eigenaar vestigde hier toen een ‘koek- en banketfabriek’ met tevens een winkel erin. De naam bleef hetzelfde, namelijk ‘De Blauwe Arend’. In de winkel kon het publiek ook suiker, thee en koffie kon kopen. Speciaal aanbevolen werden de zogenaamde ‘Blauwe Arendjes’. Dat waren koekjes, die omschreven werden als ‘onverbeterlijk en heerlijk’. In het Leids Dagblad van 8 juli 1921 trof ik een advertentie daarover aan. Toen kon je er dus koekjes kopen; nu een joint. Tijden veranderen.

(beeld afkomstig uit het Leidsch Dagblad)

Tekst en foto’s: Willem Hogendoorn

Bron: Erfgoed Leiden