Na een maandenlang beleg werd Leiden op 3 oktober 1574 ontzet. De Leidenaren weten het zeker: de stad heeft de universiteit van Willem van Oranje cadeau gekregen omdat ze zo standvastig was geweest in haar verzet tegen de Spanjaarden. Het was hoe dan ook het begin van een lange relatie met het Huis van Oranje.

In de traditie van veel generaties voor hem studeerde onze koning Willem Alexander in Leiden. Bij zijn afstuderen mocht hij zijn handtekening in het befaamde Zweetkamertje van het Academiegebouw zetten. Zijn dochter Amalia heeft een andere keuze gemaakt, je zult haar dus niet zo maar tegenkomen in de Sleutelstad.

Willem Alexander was lid van Minerva het studentencorps van Leiden dat al in 1814 werd opgericht. De oudste ontmoetingsplaats voor studenten van Nederland. Heel veel bekende Nederlanders, waaronder veel politici, hebben in Leiden gestudeerd en zijn lid geweest van Minerva. Inmiddels telt de stad nog veel meer studentenverenigingen, je kunt spreken van een bloeiend verenigingsleven.