Leidens Ontzet wordt ieder jaar op 3 oktober groots herdacht en gevierd. Al sinds 1574! Hoe kan het dat bijna 450 jaar na dato een hele stad nog altijd in de ban is van een gebeurtenis van zolang geleden? 

Leidenaren weten alles over Pieter van der Werf die zijn arm te eten aanbood aan de uitgehongerde bevolking. En over de Watergeuzen die de stad hebben ontzet en haring en wittebrood meenamen.

Onze universiteit, de oudste van Nederland, hebben we te danken aan ons heldhaftig standhouden tijdens het Beleg van de stad. Daar zijn we trots op en daar pronken we graag mee. Net zoals met de Hortus Botanicus, die bij de universiteit hoort.

Wil jij begrijpen waarom het Beleg & Ontzet zo belangrijk is? Voor Leidenaren, maar ook voor de geschiedenis van ons land? Onze gidsen, alle met een groot rood-wit (Leids) hart, nemen je graag mee voor een rondleiding door het historische Leiden. Zij kunnen je de mooiste plekjes laten zien en er prachtig over vertellen. In Leiden is geschiedenis geschreven en dat kun je nog altijd voelen.