Leiden kent een oude traditie met taal en het geschreven woord. De Universiteit, de oudste van Nederland, kent vele talenstudies en is daarom vermaard. In vroegere tijden was dat aanleiding voor drukkerijen om zich in de stad te vestigen. Christopher Plantijn, de beroemde Antwerpse drukker, opende al een filiaal in Leiden en werd nagevolgd door andere zoals de Amsterdammer Louis Elzevier. Dat de Universiteit een grote afnemer was, laat zich raden.

Leiden bracht ook vele schrijvers voort. Geïnspireerd door studenten of het Leidse leven schreven zij hun boeken en lieten anderen daarvan meegenieten.

Als ode aan het geschreven woord werd in 1991 het eerste muurgedicht in Leiden aangebracht (foto: muurgedichten.nl). In dit gedicht, Mijn verzen van Marina Ivanovna Tsvetajeva, beschrijft de dichteres dat zij graag dicht maar niet verwacht dat iemand er belangstelling voor zal hebben. Inmiddels staan er meer dan 100 gedichten in alle talen van de wereld op Leidse muren door de hele gemeente heen. Het gedicht van Tsvetajeva is mede door dit initiatief misschien al duizenden keren gelezen.

Het geschreven woord is in al zijn vormen te bezichtigen in Leiden. Onze stadsgidsen kunnen voor jou en je groep een interessante rondleiding verzorgen, waarin zij je alles kunnen vertellen. Bijvoorbeeld met een Jan Wolkers rondleiding of een Muurgedichtenwandeling. Check onze website voor mogelijkheden en neem contact met ons op. We kunnen een mooi programma voor jou bedenken, samenstellen en uitvoeren: groepswijzer.nl