>>>Groepswijs XIV – Wat weet je van Sushi?<<<

Sushi is kleefrijst met rijstwijnazijn in combinatie met vis, schelpdieren of ander ingrediënten. Men is in de 15e eeuw in China gestart met een bepaalde bewaarmethode om vis langer houdbaar te maken. Door vis te omgeven met rijst en dit laag om laag (in het vat) onder druk te zetten kon men de vis tot wel een jaar bewaren. Via China verspreidde deze methode zich naar Japankookworkshop 3.

Dit fermenteren was in het koelkastloze tijdperk dé manier om voedsel te verduurzamen. Kool en melk veranderden in zuurkool en yoghurt door ze aan te zuren. Hierdoor bleven rottingsbacteriën buiten de deur.

De gebruikte rijst was niet bedoeld om te eten en werd weggegooid. Door de toenemende vraag werd gezocht naar andere conserveringsmiddelen. Men ontdekte dat rijstwijnazijn een goede vervanger was van het fermentatieproces. Daardoor kon het houdbaarheidsproces enorm versneld worden. Ook ontdekte men dat de rijst eetbaar was.

In de 18e eeuw begon men in het huidige Tokio rijstbolletjes te verkopen met een stukje vis er overheen. De voorganger van de huidige sushi. Toen Tokio in 1823 door een zware aardbeving werd getroffen, zochten veel inwoners hun heil elders en werden de sushi gemeengoed in heel Japan.

Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw verspreidde de sushi zich via Los Angelos over de rest van de wereld. In 1978 opende het eerste Japanse restaurant zijn deuren in Nederland en. Inmiddels kun je bijna in elke stad terecht voor verse sushi.

Sushi is dus eigenlijk bedacht door de Chinezen. Ook de meeste ingrediënten voor sushi komen niet uit Japan. Zo wordt sushirijst bijvoorbeeld verbouwd in Italië en komen de norivellen uit China. En de (tegenwoordig ontzettend populaire) zalm sushi’s werden door een Noor bedacht. Waarom is sushi dan toch iets Japans? Heel simpel; de Japanners hebben de sushi tot een ware kunstvorm verheven.